25. apríla 2004

Bulharsko


 balkánsky experiment 16. 04. - 25. 04. 2004
...zase naleteli

Nášmu odchodu predchádzal iný odchod. Odchod bez návratu. Po ťažkej a náročnej plavbe životom, odišiel náš kamarát Mirko. Dúfame, že svoju loď konečne zakotví v pokojnom prístave. Česť jeho pamiatke.

Stretnutie a balenie sa nám trocha chtiac - nechtiac posúva a oneskoruje. Na druhej strane:" Kam sa ponáhľať?" Pri sústavnom míňaní sa a stretávaní, naväzovaní, odväzovaní, nabaľovaní a vybaľovaní a zabúdaní potrebných aj nepotrebných vecí ( Za seba: dve kilometráže, lekárnička, lezecká výstroj, čelovka, krátke nohavice, náhradná loď.... ) sa nám podarí konečne dostať seba, svoje nepostrádateľné vodácke, tábornícke a osobné vybavenie do niekoľkokrát pristaveného a odstaveného auta a krátko pred deviatou hodinou večernou vyrážame z Bratislavy na juh...., ... na Balkán.

Po minulé roky naše cesty za mokrým dobrodružstvom v Grécku či Turecku viedli zakaždým cez Balkán, cez Bulharsko. Nedalo sa nevšimnúť rieky našimi vodákmi už zabudnuté alebo považované za nezaujímavé. To sme však ešte netušili čo skrýva Struma schovaná za tunelom v Kresnenskom priesmyku a ďalšie nami nepoznané riečky. Chcelo to len spojiť sa s domácimi vodákmi a ako vždy pomohol sv. Internet.
Priznám sa nedalo veľa námahy nalákať a obalamutiť pár ľahkoveriacich a neveriacich vodákov ( až človek má občas výčitky svedomia, že sa s nimi tak zahráva ), aj keď bolo pár odpadlíkov ( Insti - seknutý, Koščo - operovaný).

Medzi tými čo naleteli boli:
Ľubo - šofér, náhradný kajakár
Rišo - kajakár, náhradný šofér
Bulhar - kajakár, špecialista na Balkán, prekladateľ z bulharčiny a do nej
Zuza - kajakárka, odvážna žena medzi toľkou zberbou
Milan - kajakár, vlekár
Vlado - kajakár, navigátor
Ja - kajakár, špecialista na Maďarsko, demagóg, prekladateľ z maďarčiny a do nej, vedúci itineráru
Barborka - Volkswagen Transporter
Pongratz - príves s krákorcom












                                                                                                                         ďalšia časť